Nussir ASA har planlagt ei gruve som vil bli den største kobbergruva i Norge gjennom tidene, basert på kjente malmforekomster omlag 64 Mt i Nussir og 8 Mt ved Ulveryggen. De har til nå fått godkjent følgende søknader (Lovgrunnlag i parentes)
2006 Undersøkingsrett og utvinningsrett på Nussir (mineralloven)
2010 Undersøkingsrett på Ulveryggen (mineralloven)
2010 Undersøkingsrett påstore deler av Sennalandet (mineralloven)
20.07.2010 Planprogram godtatt av Kvalsund kommune (plan- og bygningsloven)
22.01.2013 Utvinningsrett på Ulveryggen (mineralloven)
25.10.2012 Reguleringsplan med konsekvensutredning godtatt av Kvalsund kommune (plan- og bygningsloven)
20.03.2014 Reguleringsplan med konsekvensutredning godtatt av Kommunaldepartementet (plan- og bygningsloven)
08.12.2015 Utslippstillatelse gitt av Miljødirektoratet. (forurensingsloven)
19.12.2016 Utslippstillatelsen opprettholdt av Klima- og miljødepartementet. (forurensingsloven)
Da Klima- og miljødepartementet avviste klagene på Miljødirektoratets utslippstillatelse, trodde mange at nå kunne Nussir bare sette i gang og sprenge. Det kunne man få inntrykk av etter lokalavisene, men når man leste nøye sto det gjerne helt til sist at det visstnok var en liten formalitet igjen, noe som heter driftskonsesjon. Ved nærmere undersøkelse viser det seg å være langt mer enn en liten formalitet.
Dette er den første driftskonsesjonen for et større gruveanlegg som kommer opp til behandling etter minerallova av 2009. Verken gruveselskap, myndigheter eller gruvekritikere har derfor særlig erfaring med behandling av slike søknader, og det kan være nødvendig å bruke litt tid på å finne ut av hvordan det foregår. Her følger derfor litt informasjon om hvilke regler som gjelder for en driftskonsesjon, og om søknadsprosessen til Nussir så langt.
Til sammen vil dette si at det er ganske store krav til en søknad om driftskonsesjon, det er ikke uten grunn at det har tatt Nussir over et år å gjøre ferdig til en søknad som de kan ha rimelig grunn til å tro at direktoratet vil mene oppfyller krava. Det vil også si at Direktoratet i saksbehandlinga er forplikta til å legge „ vesentlig vekt på hensynet til samisk kultur, reindrift, næringsutøvelse og samfunnsliv” og at man kan avvise søknaden dersom dette ikke er oppfyllt. Men merk at Direktoratet KAN avvise søknaden om den strir mot samiske interesser, ikke at de må.
I denne omgang kan vi presentere den "kompletterende" søknaden av 23.02.:
Driftsplan Nussir og Ulveryggen
Driftsplan vedlegg 1 – Dokumentasjon på utvinningsrett
Driftsplan vedlegg 2a – Vedtak fra kommune
Driftsplan vedlegg 2b – Vedtak fra departement
Driftsplan vedlegg 3 – Utslippstillatelse fra miljødirektoratet
Driftsplan vedlegg 4a – Map Panel 1
Driftsplan vedlegg 4b – Map Location of panels
Driftsplan vedlegg 4c – Kart Nussir nivå -150
Driftsplan vedlegg 4d – Kart Nussir nivå -45
Driftsplan vedlegg 4e – Kart Nussir nivå +60
Driftsplan vedlegg 4f – Kart Nussir nivå +165
Driftsplan vedlegg 4g – Vertikalsnitt Nussir
Driftsplan vedlegg 5a – Map stopes Ulveryggen
Driftsplan vedlegg 5b – VerticaL sections Ulveryggen
Driftsplan vedlegg 5c – Ulveryggen vert-sect A-A
Driftsplan vedlegg 5d – Ulveryggen vert-sect B–B
Driftsplan vedlegg 5e – Ulveryggen vert-sect C–C
Driftsplan vedlegg 6 – Nussir panels Ulveryggen
Driftsplan vedlegg 7 – Documentation on Rock mechanics
Driftskonsesjon vedlegg 5.1 – Dokumentasjon av utvinningsrett
Driftskonsesjon vedlegg 5.2 – Oversiktskart
Driftskonsesjon vedlegg 5.3 – Firmapresentasjon
Driftskonsesjon vedlegg 5.4 – Kompetanseredegjørelse
Driftskonsesjon vedlegg 5.5 – ???
Driftskonsesjon vedlegg 5.6 – Driftsbudsjett
Driftskonsesjon vedlegg 5.7 – Økonomisk sikkerhetsstillelse
Driftskonsesjon vedlegg 5.8 – Adresseliste berørte parter
Driftskonsesjon vedlegg 5.9 – Dokumentasjon på betalt behandlingsgebyr
Driftskonsesjon vedlegg 5.10 – Samiske interesser
Driftskonsesjon vedlegg 5.11 – Betydning for verdiskaping og næringsutvikling
Driftsplan for Nussir og Ulveryggen
Dette er først og fremst en presentasjon av hvor store ressurser som er funnet, hvordan gruva er tenkt drevet teknisk og hvor de forskjellige anlegg vil bli plassert. Det viser igjen at man vil drive konvensjonelt, med oppredning gjennom flotasjon og at det ikke er noen planer om bruk av avgangen. Alt skal gå i sjøen.
Både gruva og oppredningsverket vil bli drevet helkontinuerlig, og selskapet mener det ikke vil skape mye bråk og forstyrrelse:
Et moderne oppredningsverk vil da også i liten grad forstyrre omgivelsene. I tillegg vil maskiner og utstyr som er fast installert eller arbeider som del av en rutine i liten grad forstyrre rein. Det er også viktig å minne på om at det allerede er drift i området uten at dette har hatt noen påviselig innvirkning på omgivelsene.
Nussir ASA har tatt initiativ til forhandlingsmøter med reindriftsinteressene. Nussir ASA er åpen for å diskutere eventuelle avbøtende tiltak dersom den virksomheten som er planlagt skulle ha innvirkning på flytting av rein med videre, se Driftskonsesjon Vedlegg 5.10.
Om avslutning og opprydning sies det:
Ved avslutning av driften ved Repparfjord kobberforekomst vil følgende bli utført:
– Det vil bli satt opp gjerder rundt Ulveryggen dagbruddene.
– Luftesjakter og andre dagåpninger vil bli sikret permanent. Påhuggene vil ha dreneringsåpning. Inspeksjonsadgang vil bli vurdert.
– Daganlegg vil enten overføres til utleier eller sikres permanent og låses av.
– Nødoppholdshytte og ventilasjonsanlegg i dagen knyttet til luftesjaktene vil fjernes. Dette må demonteres og flys/kjøres ned til sivilisasjon.
Dette vil si at man ikke har tenkt å gjøre noe med igjenfylling av de gamle dagbruddene, slik konsekvensutredninga for reindrift mente var et vilkår.
Vedlegg 5.3. Firmapresentasjon
Her framstilles den planlagte gruvedrifta som særdeles miljøvennlig:
4 Grønn malm
Tross mye debatt og medieomtale som kan hevde det motsatte, mener Nussir ASA at Repparfjord
kobberforekomst kan bli blant de «grønneste» kobbergruvene i verden. Dette baserer vi på følgende:
1. Ren malm
2. Minimalt fotavtrykk
3. Stabilt deponi som ikke vil forurense i fremtiden
4. Grønn kraft
5. Moderne elektriske løsninger i gruven
6. Ikke‐sulfidiske vertsbergarter
Spesielt er det verd å nevne hva de skriver om deponiet:
4.3 Stabilt deponi som ikke vil forurense i fremtiden
Selskapets planlagte fjorddeponi er sannsynligvis blant de mest utredede i verden. Det har vært gjort mange forsøk på utlekking av partikler, utarbeidet rapporter på konsekvenser for alle typer sjøliv, simulert spredning av partikler og mange andre faktorer.
Fjorddeponiet vil ligge i et naturlig avgrenset fjordbasseng slik at massene vil ligge stabilt og har ingen mulighet til å rase noe sted.
Flere uavhengige undersøkelser har vist at etter endt deponering, så vil livet i fjordbunnssedimentene gjenopptas etter 3 til 7 år. Ny sjøbunn vil legge seg over den gamle og lukke denne inne.
Avgangen vil være meget ren da mer enn 94% av kobberet vil tas ut i prosessen. Resterende kobber vil være mineralbundet og dermed i liten grad biotilgjengelig.
Sjødeponiet vil styres etter en «beste praksis» tankegang, det vil si beste tilgjengelige prosessteknologi skal benyttes, system med akseptkriterier og ressursgruppe ønskes innført (etter modell fra Hustadmarmor) og deponiet vil få en kontinuerlig dynamisk overvåking.
I dette vedlegget er det også en tabell over innholdet av forskjellige metaller i malmen, og man hevder at dette innholdet er så lavt at det ikke vil bli forurensing av betydning.
Vedlegg 5.7. Økonomisk sikkerhetsstillelse
Her er ei rekke påstander om hvor lite risiko det er med avrenning og deponering m.m. Må gjennomgås av folk med detaljkunnskaper.
Vedlegg 5.10 Samiske interesser
4.4 Konklusjon samisk kultur
Det kan derfor konkluderes, basert på vedtak i reguleringsplanen, at det ikke vil forekomme noen forringelse av samiske kulturminner det har vært innsigelse mot. Det er ikke fremlagt noen argumentasjon som skulle tilsi noen forringelse av sjøsamisk kultur i kommunen.
Nussir fremhever også at kultur er noe som skapes av folk og at et bærekraftig samfunn er en veldig viktig faktor for å kunne ta vare på kultur. Kvalsund kommune er en netto fraflyttingskommune og rapporter viser at en oppstart av Repparfjord kobberforekomst vil kunne snu en slik utvikling.
For å ta vare på våre kulturarver må det være folk igjen som kan praktisere kulturen.
Kommentar: Nussir benekter jo at sjødeponiet vil ødelegge fisket i Repparfjorden, men man kan ikke nekte for at det er framlagt argumentasjon for det, og for at fiske er ei forutsetning for sjøsamisk kultur.
5 Reindrift
Her avviser Nussir sin egen Konsekvensutredning:
Det ble i forbindelse med arbeidet med reguleringsplan laget mange konsekvensundersøkelser (KU). I forbindelse med reindrifta lagde NORUT en KU rapport om reindrift 2 . Denne ble deretter i noe kortere form brukt inn i reguleringsplanen.
Det er Nussir ASAs mening at NORUT rapporten baserer seg på sviktende fakta grunnlag og forståelse for hvordan uttaket har vært planlagt og at det derfor har blitt trukket feilaktige slutninger i dokumentet som deretter kom inn i reguleringsplanen.
Her framstilles det som om Nussir bare vil ha forsvinnende liten aktivitet i dagen. De ødeleggelser som er gjort innover fjellet ved boring og de som vil bli i forbindelse med luftekanaler er ikke nevnt.
Det er referert konklusjonene i KU om reindrift, men ikke fortalt hvorfor ikke Nussir vil godta de krava som blir stilt der til avbøtende tiltak.
Av foreslåtte tiltak må spesielt nevnes dette, som er verd å merke seg, da det forteller mye om selskapets forståelse for reindrifta:
Nussir ASA foreslår at det sammen med Sametinget og evt. FEFO stiftes et fond som kan dele ut stipender til utdanning og etterutdanning for RBD‐ene rettet mot mulig ansettelse i bergverksbedrifter eller tilknyttede virksomheter.
De som på grunn av gruva må slutte i reindrifta skal altså omskoleres til gruvearbeidere!
Om kontakten med reindrifta er det bare referert hva Nussir har gjort, f.eks. å tilby intensjonsavtale, men ikke hva som har vært reaksjonene fra reindrifta. Dette er ikke ei orientering om fakta i saka, men et reint partsinnlegg som underslår motstanden fra reindrifta.
Vedlegg 5.11. Betydning for verdiskaping og næringsutvikling
Her blir det hevda at gruva vil gi 150 arbeidsplasser direkte og som ringvirkninger 70-80 i Kvalsund og ennå flere ellers i Finnmark.
Det blir gjengitt hovedpunktene i Nussirs forslag til avtale med Kvalsund kommune:
1. Lokalisering av driftsselskapet skal være i Kvalsund kommune
2. Permanent bosetning ønskes primært i Kvalsund kommune og videre i Vest‐Finnmark
regionen.
3. Økt næringsutvikling gjennom etablering av næringsutviklingsselskap i Kvalsund.
4. Kompetanseheving og rekruttering av fagpersonell til kommunen relatert til mineralvirksomhet
og tilliggende næringsvirksomheter.
5. Ivareta samiske interesser, språk og kultur.
6. Fremme fritid, kultur og miljø
7. Finansiering ved innskudd fra partene, samt et felles arbeid for å fremskaffe statlige og
regionale midler til formål i overensstemmelse med denne avtale.
Dette var bare noen aller første kommentarer. Flest mulig bør lese kritisk gjennom søknadsdokumenta og skrive kommentarer både som høringsuttalelser og som debattinnlegg. Om du skriver noe, kan vi godt legge det ut på dette nettstedet.
18.02.2017. Svein Lund